Türkiye genelinde AGD tarafından yapılacak olan Siyer-i Nebi yarışması başvuruları devam ediyor. 

Siyer-i Nebi Yarışması için 

Sonuçlar belli oldu.

31 ARALIK MEKKE'NİN FETHİ'NDE TÜRKİYE DERECELERİ AÇIKLANDI.

Sonuçlara ulaşmak için tıklayınız

 

AGD SİYER-İ NEBİ SINAV SONUÇLARI SORGULAMA EKRANI


SİYER-İ NEBİ SINAV SONUÇLARI AÇIKLANDI


Son dakika haberi... AGD Siyer-i Nebi sınavı sonuçları 23.00'da açıklandı. Sınava giren yaklaşık bir milyona yakın öğrenci sonuçları aratıyor. Aşırı yoğunluktan dolayı Siyer-i Nebi sınavı sonuçları sitesi zaman zaman kesilebiliyor.

 Sonuçları bu linke tıklayıp T.C. kimlik numaranızı yazarak öğrenebilirsiniz.

AGD SİYER-İ NEBİ YARIŞMASI ÖDÜLLERİ

Hz. Muhammed'in hayatının anlatılması ve anlaşılması bakımından düzenlenen Siyeri Nebi yarışmasında dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler verilecek. Siyeri Nebi sınavı birincisine 6, ikinciye 5, üçüncüye 4 tam altın ve kitap seti, ilçe birincilerine ikincilerine ve üçücülerine çeşitli hediyeler verilecek. Anadolu Gençlik Derneği (AGD) tarafından düzenlenen ve gençleri Efendimiz’in (s.a.s) ahlâkı ile buluşturmayı hedefleyen Siyer-i Nebi Yarışması açıklanır açıklanmaz sonuçları aşağıdaki linkten bulabilirsiniz.

SİYER-İ NEBİ SINAV SONUÇLARI İÇİN TIKLA - ALTERNATİF LİNK


SİYER-İ NEBİ SINAVININ KAYBEDENİ YOK

AGD Genel Başkanı Salih Turhan sınavın yapıldığı okullardan Selahaddin Eyyubi Lisesi’nde yaptığı açıklamada, AGD olarak her yıl Türkiye’nin il ve ilçelerinde Hazreti Muhammed’in hayatını anlatan kitapları gençlere ulaştırdıklarını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan aldıkları izin doğrultusunda okullarda yarışma düzenleyip, hayırlı bir çalışma yaptıklarını dile getiren Turhan, 5 yıldır bu çalışmaları yürüttüklerini belirtti. Gerçekleştirdikleri Siyer-i Nebi Yarışması’na öğrencilerin büyük ilgi gösterdiğini anlatan Turhan, yarışmada hedeflerinin gençler arasında birinci veya ikinciyi belirlemenin olmadığını vurguladı. Turhan, “Şu ana kadar ortaokul ve lisedeki 1 milyona yakın yavrumuz yarışmaya dahil oldu. Amacımız, Efendimiz’in hayatını hayatına tatbik edecek gençler yetiştirmek, onun mücadelesini, İslam’ı insanlara nasıl aktardığını gençlere aktarmaktır.” dedi.

SONUÇLAR HAYIRLI OLSUN.

 

Görüntünün olası içeriği: yazı

 SİYER YARIŞMASI SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ

 SONUÇLAR 31 ARALIK'TA

Otomatik alternatif metin yok.

Sorular Alemlere Rahmet Olarak Gönderilen Elçi Hz.Muhammed (s.a.v.) kitabından hazırlanacaktır. LİSELİLER

ÖRNEK SORULAR ÇÖZMEK İÇİN BU BAĞLANTIYI TIKLAYINIZ

Sorular Son Peygamber Hz.Muhammed(sav) kitabından hazırlanacaktır. ORTAOKULLAR İÇİN

KİTABI İLLERDEKİ agd ŞUBELERİNDEN TEMİN EDEBİLİRSİNİZ.

AGD şubelerine ulaşmak için tıklayınız

Ödül Tablosu

Siyer-i Nebi Yarışması için sizlere 90 soru sorulacak ve 120 dakika zaman verilecektir.LİSE

Siyer-i Nebi Yarışması için sizlere 60 soru sorulacak ve 90 dakika zaman verilecektir.ORTAOKUL

 

Sınava başvurmak için TIKLAYINIZ

Sınav sorularının cevaplarını BU SAYFADAN DA 30 ARALIK 2017'DE  istifadenize sunacağız.

Sınava katılan tüm kardeşlerimize başarılar diliyoruz.

Haberimizi sayfalarınızda paylaşırsanız memnun oluruz.

BİZİ İZLEMEYE TAKİBE DEVAM EDİN.

Kitaplarınızı Agd Şubelerinden Alabilirsiniz.

AGD ŞUBELERİNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Otomatik alternatif metin yok.

SİYER-İ NEBİ DERSİ GENEL ÖRNEK TESTLER

Peygamberimizin (sas) mezarı hangi şehirde bulunmaktadır?

Medine

Peygamberimizin (sas) mezarına ne isim verilmektedir?

Ravzai Mutahhara

Yeşil Kubbe nereyi temsil eder?

Peygamberimizin mezarını

Peygamberimiz Hirada yaşanan olayı (vahiy geldiğini) ilk kime söylemiştir?

Hz Hatice

"Ey örtüsüne bürünen kalk ve insanları hakka uynadır" emr,i hangi sürededeir?

Muddesir Suresi

İslami davet ilk önce kaç yıl gizli yürütüldü?

3 yıl

Resullah nerede "Ya Sabahah" diye haykırarak mekkelileri etrafına toplayıp bir konuşma yaptı?

Safa Tepesi

Peygamberimize eza ve cefa veren Ebu Lehebin karısı kimdir?

Ümmü Cemile

Mescidi Haram diye adlandırlan yer neresidir?

Kabe-i Muaazzama - Mekke

Ebu Talip Hz Ali'nin neyi olur?

Babası

Mekkede müşrüklerin toplantı yapıp Peygamberimizi (sas) öldürme kararı aldıkları parlementoları(meclis)  neresidir?

 Darunnedve

İslamın ilk öğretildiği (ilk davet merkezi) yer neresidir?

Darul Erkam (Erkamın Evi)

Hz Hamza peygamberimizin hem amcası hemde neyi idi?

Süt Kardeşi (Seveybeden ikiside süt emmişti)

 Habeşistana giden kabilenin reisi kimdir?

Osman Bin Maz'un

Habeşistan'da Müslümanlara iyi davranan kral kimdir?

Necaşi

Hz Cafer Necaşinin huzurunda hangi sureyi okuyup (bir kısmını) açıklamıştır?

Meryem suresi

Darunnedvede alınan Peygamberimizin öldürülme görevi kime verilmiştir?

  Ömer Bin Hattap

Hz Ömer kardeşinin Kuran okuduğu sırada evine gitmiş içeriye girince hsngi sürenin okunduğunu duymuştu?

Taha Suresi

Haram aylar hangileridir?

Zilakade, zilhicce, muharrem, Recep

 

Seriyye nedir?

Peygamberimizin(sas) katılmayıp komutan gönderdiği savaş

Gazve nedir?

Peygamberimizin(sas) katıldığı savaş

Mute savaşına kimi komutan atamıştır?

Zeyd Bin Harise

Resulullah(sas) kime kanat verilerek cennete uçacağını söyledi?

Mute Savaşı sırasında şehit olan Cafer Bin Ebi Tayyar

Resulullah hangi savaşta islam neferlerine çok sayıda ateş yakmalarını istemişti? 

Mekke Fethi sırasında 

Hudeybiye anlaşmasını kim bozdu?

Mekkeliler beni Bekir Kabilesine silah yardımı yaparak

Peygamberimiz "Hak geldi batılç zail oldu" ayetini ne zaman okudu?

Mekke fethi sırasında

 Mekke  fethi sırasınd aKabe damına çıkarak ezan okuyan sahabi?

Hz Bilal

Mekke ne zaman başkent oldu?

Mekke hiçbir zaman başkent olmadı(mekke fethinden sonra Resulullah Medineye geri döndü Vefa gösterip Medineden başkentliği almadı)

İslam Ordusu 12 bin kişi ile hangi sefere gitmiştir?

Huneyn Gazvesi

Ashabı semura ismi kime verilmiştir?

Hudeybiyeye giderken Resulullaha biat edip söz verenlere

Huneyn Gazvesinde Resullahın önünde durup onu koruyan yiğit kimdi?

Ebu Sufyan İbn Haris

İslam ordusu ilk defa hangi kuşatmada mancınık kullandı?

Taif Kuşatması

Peygamberimizin (sas) süt kardeşi veya süt ablası kimdir?

Hz Şeyma

Müslümanlar ilk siyasi zaferini nerede kazandı?

Hudeybiye anlaşması

İslamın azılı düşmanları olan Ebu Cehil Vs hangi savaşta öldürüldü?

Bedir Savaşı

Hicretten önce Medinelilerle yapılan görüşmelere ne isim verilir?

Akabe Biatları

Medineye açıktan göç eden sahabi kimdir?

Hz Ömer

İlk cuma namazı nerede kılındı?

Hicret srasında ranuna vadisinde.

İslamda ilk hicret nereye yapıldı?

Habeşistan (Bugünkü etyopya)

Musab Bin Umeyr hangi savaş sırasında şehit oldu?

Uhud Savaşı

 

Görüntünün olası içeriği: yazı

CEVAP: ENSAR

Otomatik alternatif metin yok.

Resulullahın halası kimdir?

Atike

Hüzün yılı nedir?

Hz Hatice ve Ebu Talibin ölüm yılı

Peygamberimizin çocukları ?

Kasım, Zeynep,Rukiye, Ümmü Gülsüm, Fatıma ve Abdullah'ın annesi Hz Haticedir.

 Resullullah Tafie giderken yanına kimi almıştır?

Zeyd Bin Harise

Taid dönüşü kim müslüman oldu?

Addas

Hac mevsiminde Mekkede kurulan panayırlar hangileridir?

Ukaz, Mecenne, Zülmecaz

Peygamberimizin Mekkeden Kudüse götürülüşüne ne isim verilir?

İsra

Resulullah Kabe'nin neresinde namaz kılmaktan hoşanırdı?

Rüknü yemani

Mescidi Aksya gelirken hangi hayvan kullanılmıştır?

Burak

Resullah Miraca yükselirken hangi vasıtayı kullanmıştır?

Refref

Miraçta verilen 3 şey

5 Vakit namaz

Bakara suresi son 2 ayeti

Ümmetinden şirk koşmayanların cennete girecekleri

Efendimiz(sav) dedesi vefat ettiğinde kaç yaşındaydı ve dedesi Onu kime emanet etmişti?

A)6-Hz.Ebubekir'e
B)7-Hz.Hamza 
C)8-Ebu Talib
D)7-Ebu Talib

Cevap=C (8-Ebu Talib)

Efendimiz'in(sav) dedesi Abdülmuttalib vefat ettikten sonra Ebu Talib'in yanında kalmaya başladı. Ebu Talib ve hanımı Onu kendi çocuklarından ayrı tutmadı. Hatta Efendimiz(sav) büyükken de Hz.Ali ve Cafer'in de annesi olan yengesini gördüğünde;"Annem, annemden sonraki annem!" derdi, gönlünü alır ona hürmet ederdi.
Efendimiz'e(sav) böyle şefkatle yaklaşan ve kendisinin yengesi olan değerli insan kimdir?

A)Aişe 
B)Esma
C)Hatice
D)Fatıma

Cevap=D (Efendimiz'in(sav) Ebu Talib'in hanımı olan yengesi Fatıma'ydı.)

 

B Necip Fazıl Kısakürek

Otomatik alternatif metin yok.

C ŞIKKI HİCRET

 

Hz.Muhammed(sav) çocuk yaşlarında amcası Ebu Talib ile birlikte çıktığı Şam yolculuğunda, dönemin kirliliklerinden arınmış Hrıstiyanlığı güzelce yaşamaya çalışmış bir rahip tarafından son Peygamber olduğu anlaşılmış kendisini başkalarının kendisini öldürmek isteyebileceğini söylemiş amcasına onu geri götürmesini ve kollamasını tembih etmiştir.
Dönemin en büyük Hristiyan âlimlerinden de sayılan bu kişi kimdir?

A)Yuhedâ
B)Bahîra
C)Sahîre
D)Yuşîa

Cevap=B (Bahîra)

 

Hz.Muhammed'in(sav) genç yaşlarında yayında Mekke'nin ileri gelenleriyle birlikte katıldığı âciz ve mazlumlara yardım için kurulan, Efendimiz'in (sav) Peygamberlikten sonraki yıllarında"Yine olsa yine katılırım." dediği derneğin adı nedir?

A)Hıl-fu'l Fudûl
B)Darul Erkam
C)Darün Nedve
D)Mazlum ve Àcizleri Koruma Derneği

Cevap=A (Hıl-fu'l Fudûl)

Görüntünün olası içeriği: yazı

Kabe'nin yakınlarında bir evde sevinç sesleri yükseldi. Âmine'nin bir yavrusu olmuştu.Bütün dünyanın unutmayacağı bir yavru. Hz.İbrahim'in ........ , Hz.İsa'nın ........ , Âmine'nin ......... olan bir yavru..."
Yukarıda boş bırakılan yerlere sırasıyla hangileri gelmelidir?

A)rüyası-müjdesi-duâsı 
B)müjdesi-rüyası-duâsı 
C)duâsı-rüyası-müjdesi 
D)duâsı-müjdesi-rüyası

Cevap=D (Hz.İbrahim'in duâsı, Hz.İsa'nın müjdesi, Âmine'nin rüyası olan bir yavru...)

 

Ebrehe San'a şehrine ihtişamlı bir kilise yaptırarak Kabe'nin üzerindeki ilgiyi kaldırmayı amaçlamıştır ancak çok geçmeden ............ oğullarından biri gelerek kilisenin bir köşesini kirletti. Bunun üzerine Ebrehe Mekke'ye ordu çıkardı ve "Fil Olayı" denilen hadise yaşandı."
Yukarıda noktalı bırakılan yere hangisi gelmelidir?

A)Kinane
B)Müzdelife
C)Haşim
D)Neccar

Cevap=A ("Kinane oğullarından biri gelerek kilisenin bir köşesini kirletti.")

Küçük Muhammed süt annesinin yanında 4 yaşına kadar kaldı. Daha sonra tekrardan Annesinin yanına döndüğünde O'na (sav) zaman zaman dadılık eden ve Rasûllah'a (sav) düşkünlüğünü hayatı boyunca gösteren biri vardı." Yukarıda bahsedilen sahabiyye kimdir?

A)Yengesi Fatıma 
B)Ümmü Eymen
C)Süveybe
D)Halime

Cevap=B (Ümmü Eymen)

Peygamber Efendimiz(sav)'in kanaat edilen doğum yılı ve ayı hangisidir?

A)Mayıs Miladi 571
B)Mayıs Miladi 632
C)Nisan Miladi 632
D)Nisan Miladi 571

Cevap=D (Tarihçiler Allah Rasûlü'nün(sav) doğduğu yılın Miladî 571 yılı, aylardan ise Nisan ayı olduğu kanaatindedirler.)

Peygamber Efendimiz (sav)'i emziren kişilerin sırası hangisinde doğru verilmiştir?

A)Amine-Halime
B)Süveybe-Amine-Halime
C)Amine-Süveybe-Halime
DHalime-Süveybe

Cevap=C (Amine-Süveybe-Halime)

 

Peygamber Efendimiz'in(sav) babası Abdullah yaklaşık olarak ne zaman vefat etmiştir?

A)Efendimiz'in(sav) doğumundan 6 ay önce 
B)Efendimiz'in(sav) doğumundan 2 ay önce 
C)Efendimiz'in(sav) doğumundan 4 ay sonra
D)Efendimiz'in(sav) doğumundan 4 ay önce

Cevap=B (Efendimiz'in(sav) doğumundan 2 ay önce )

Yemenli Cürhüm Kabilesi doğru yoldan sapmaya başladıktan sonra Cürhüm Kabilesini İsmailoğullarının da desteğiyle Mekke'den çıkaran kabile hangisidir?

A)Huzâa Kabilesi
B)Seylü'l Arim
C)Kureyş Kabilesi
D)Beni Kaynuka

Cevap=A (Huzâa Kabilesi)
**Huzâa Kabilesi de daha sonraları Kureyş Kabilesi tarafından Mekke'den çıkarılmıştır.

 "Ey Rabb'imiz! Onlara senin âyetlerini okuyacak, kitap ve hikmet öğretecek, onları manevî temizliğe, nezâhete ulaştıracak kendi içlerinden bir peygamber gönder."
Yukarıdaki duayı yapan peygamber kimdir?

A)Hz. Muhammed(sav)
B)Hz.İsmail(as)
C)Hz.İbrahim (as) 
D)Hz.Musa (as)

Cevap=C (Hz.İbrahim(as)

Hz. Hacer validemiz ve Hz İsmail(as) Mekke diyarında susuz ve çaresizken Allah-u Teala tarafından kumdan fışkıran zemzem suyu onları bu susuzluktan kurtarmıştır. Burada su çıktığını anlayan Yemenli bir kabile buraya yerleşerek Hz.İsmail ve Hz.Hacer ile birlikte Mekke şehrinin temellerini atmıştır."
Yukarıda bahsedilen Yemenli kabile aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kureyş Kabilesi
B)Beni Kaynuka 
C)Cürhüm Kabilesi
D)Haşimoğulları

Cevap=C (Yemenli Cürhüm Kabilesi)

Peygamber Efendimiz(sav)'in de yaşamının büyük bir bölümünü geçirdiği, Kuran-ı Kerim'de "Ümmü'l-Kurâ" ismiyle geçen şehir hangisidir?

A)Medine
B)Mekke
C)Kudüs 
D)Taif

Cevap=B
Kuran-ı Kerim'de "Ümmü'l-Kura"ismiyle geçen şehir Mekkedir.

Hazreti Muhammed(sav)'in yaşadığı dönem İslam pınarının gözüdür. Pınarların gözünde sular daha berrak daha lezzetlidir." Metinde bahsedilen Efendimiz(sav)'in peygamberlik yaptığı döneme ne ad verilir?

A)İslam dönemi 
B)Cahiliye Dönemi
C)İslam Pınarı
D)Asr-ı Saadet

Cevap=D
Efendimiz(sav)'in Peygamberlik yaptığı döneme Asr-ı Saadet denir.
*Cahiliye Dönemi ise Arap halkının İslamiyeti tanımadan önceki zamanına denir.

 

Mekke'de bulunan Kabe hangi dağın hemen önündedir?

Cevap:Ebu Kubeys

Peygamberimiz(sas)  Hacerul Esved taşını mekkeli müşriklerle Kbenin kenarındaki yerine taşıdığında kaç yaşında idi?

Cevap: 35

 Peygamberimize(sas) ilk oku emri gelince evine gelmiş ardından Hz Hatice ile bir yakınına idip durumu anlatmışlardır. Onun peygamber olduğunu söyleyen MEKKENİN BU İLİM ADAMI KİMDİR?

Cevap: Varaka Bin Nevfel

Allah Resulunu vefat edince kim yıkamıştır?

Cevap:Hz Ali

Peygamberimiz(sas) nereye defnedilmiştir?

Cevap: Hz Aişe'nin odasına

Peygamberimizin(sas) mezarını kim kazdı?

Hz Talha

Peygamberimiz(sas) vefat edince müslümanlar kime biat etti

Cevap: Hz Ebubekir

Peygamberimiz(sas) vefat ederken son sözü ne olmuştur?

Cevap: Allahım! Refikul Ala

Peygamberimizden(sas) sonra yaşayan tek çocuğu hangisidir?

Hz Fatma

 Medinede bulunan sahabe mezarlarının bulunduğu kabristan hangisidir?

Cevap: Cennetul Baki

Peygamberimiz Ashabım Tebliğ etimmi? sözünü nerede söyledi?

Veda Hutbesi

Veda Hutbesi nerede okunmuştur?

Arafat Dağında

Peygamberimiz(sas) hicretin hangi yılında hac yaptı?

10.yılı

Peygamberimiz (sas) "göz yaşarır kalp hüzün duyar ve nice gözyaşı vardırki anlayana çok şeyler anlatır" sözünü ne zaman söyledi?

Oğlu İbrahim vefat edince (18 Aylıkken vefat etti)

İlk Hac hicretin kaçıncı yılı farz kılındı?

9.yılı

İlk Hacca kim gönderildi?

Hz Ebubekir ve 300 sahabe

İlk Hac tarihte ne zaman ne zaman başlamıştı?

Hz İbrahimin davetiyle

Peygamberimiz Bizansa meydan okumak için hangi sefere gitmişti?

Tebuk seferi

 Tebuk seferine katılmadığı için Peygamberimizin darıldığı sahabi kimdir?

Kab Bin Malik

Çeyşul Usre nedir?

Tebuk sefrine zorluk ordusu adı verilmiştir.

Tebuk seferine gi,derken Resulullah Medine'nin idaresini kime bırakmıştır?

Hz Ali

Peygamberimiz(sas) hangi sahabiye "Musa ile Harun en ise sen ile ben öyleyim" demiştir?

Tebuk sefri öncesinde Hz Aliye demiştir.

Tebuk seferi kimin üzerine yapılmıştır?

Bizansa bağlı Gassaniler

Okçular tepoesi neresidir?

Uhud Savaşı Ayneyn geçidi

İslamın gurbetteki ilk davetçisi ve öğretmeni kimdir?

Medineye gönderilen Musab Bin Umeyr

 İslam tarihinde münafıkların reisi kimdir?

 Abdullah İbn Ubey İbn Selül

Hendek Gazvesi öncesinde sorun olan Yahudi kabilesi hangisidir?

Beni Nadir   (Hendek savaşı sırasında ahdini bozan ise Beni Kurayza)

Hendek kazılması fikrini hangi sahabe söylemiştir?

Selmani Farisi

Hendek savaşı sırasında kazılan hendek ölçüleri yaklaşık nedir?

2500 metre uzunluğu- 3.5 -4 metre derinliği en dar noktası genişlik 4.5 metre

Hendek savaşının diğer adı nedir?

Ahzap savaşı

Peygamberimiz Hendek savaşı sırasında müşriklerin içine bilgi için hangi sahabiyi göndermiştir?

Hz Huzeyfe

Hendek Savaşında Müşrikelrin komutanı kimdi?

Ebu Süfyan

Hz Ömer hangi sülaleye mensuptur?

Adiy oğlulları

Hudeybiye anlaşması yapılmadna önce Mekkeye elçi olarak kim gönderilmişti?

Hz Osman

Hz Osmanın öldürüldüğü haberi gelince Resullaha bit ettiler. Hudeybiye öncesi resullaha biat ettikleri ağacın ismi nedir?

Semura

Hudeybiye Anlaşmasına Mekkeyi temsilen kim geldi?

Suheyl bin Amr

Hudeybiye anlaşmasında Suheyl Besmeleye itiraz edince ne yazıldı?

Bismikeallahumme

Huedeybiye imzalndığı sırada kim müslüman oldu?

Suheylin oğlu Ebu Cendel

Peygamberimiz kimlere davet mektubu gönderdi?

Cevap: Bizans kayseri Herakliyus

Pers Kisrası Perviz

Habeşistan kralı Necaşi

Mısır Mukavkısı Cureyh

Gassan emiri Ebi Şemmer

Yemame emiri Havze

Bahreyn Emiri Munzir

 

Yahudilerle yapılan savaş hangisidir?

Hayberin fethi

 Hayberde kale kapısını söken sahabi kimdir?

Hz Ali

Peygamberimize (sas) zehirli koyuın eti yedirerek suikast yapmak isteyen yahudi kadını kimdir?

Harisin Kızı Zeynep

İslam tarihinde ilk seriyye savaşı

Mute Savaşı (Bizans üzerine)

DİĞER ÖRNEK SORULAR

1-Ficar savaşlarının en önemli özelliği nedir?

  1. a) Kabile içi savaşlara verilen addır.
  2. b) Ramazan ayında yapılan savaşlardır.
  3. c) İslamiyet geldikten sonra yapılan savaşlardır.
  4. d) Savunma savaşları
  5. e) Haram aylarında yapılan savaşlardır.

 

2-Peygamberimizin (sas)’in “Şu an İslam döneminde bile çağrılsam yine katılırım.” dediği şey aşağıdakilerden hangisidir?

  1. a) Daru’l-Erkam   b) Ficar savaşları    c) Bedir Savaşları    
  2. d) Hılfü’l-Fudûl    e) Suffa Mektebi

 

3-Cahiliye döneminde Peygamberimiz (sas)’in de aralarında bulunduğu erdemli insanlardan oluşan Hilfu’l-Fudûl cemiyetinin asıl hedefi neydi?

  1. a) Mekke’ye karşı yapılan saldırılara karşı koymak
  2. b) Mekke’de yerli ve yabancılara haksızlık yapılmasına engel olmak
  3. c) Putlara tapılmasına engel olmak
  4. d) Kabileler arası barışı sağlamak
  5. e) Mekke’de ticari kazancın artmasını sağlamak

 

4-Peygamberimiz (sas) “Kabe hakemliği”  yaptığında hangi soruna çözüm bulmuştur? Görüntünün olası içeriği: yazı

  1. a) Kabe’nin tamir edilmesi
  2. b) Kabe’nin temizliği
  3. c) Hacılara su dağıtma işi
  4. d) Hacerü’l-Esved’in yerine konması
  5. e) Haram aylarda yapılan savaşlar

 

5-Peygamber Efendimizin (sas) son hastalığı ve vefatı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisiyanlıştır?

  1. a) Vefatına sebep olan hastalığına Muharrem ayında yakalandı.
  2. b) Zevcelerinden Hz. Meymune’nin evinde hastalığına tutuldu.
  3. c) Hastalığının son üç gününde mescide çıkmadı.
  4. d) Hz. Ali tarafından yıkandı.
  5. e) Hz. Aişe’nin odasına defnedildi.

 

6-1 - Sidanet

    2 - Hicabet

    3 - Liva   

    4 - Daru’n-Nedve Reisliği

    5 - Sikayet 

görevlerinden hangileri İslam döneminde de devam etmiştir?

  1. a) 1-2-5               b) 1-2-3       c) 2-3-4    d) 2-3-4     e) 4-5-1

 

 

7-Hz. Peygamberin (sas) hayatını, ahlakını ve yaşantısını bütün yönleriyle ele alan ilim dalına ……….; Peygamberimizin cihad faaliyetleri yani gazve ve seriyyelerini kapsayan ilim dalına ……. adı verilir.

Yukarıda boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

  1. a) Siyer-Meğazi         b) Sünnet- Meğazi   c) Meğazi- Siyer 
  2. d) Meğazi-Sünnet      e) Siyer-İslam Tarihi

 

 

8-Siyer ilminin imamı olarak kabul edilen …………………..’nın meşhur eserine  bazı ilave ve düzeltmeler yaparak yeni bir eser hazırlatıp zamanımıza eksiksiz olarak ulaşan ilk siyer kaynağı olarak kabul edilen eserin müellifi ………………….…………’dır.

Yukarıda boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

  1. a) İbn Hişam - Muhammed b. İshak
  2. b) Muhammed b. İshak - İbn Hişam
  3. c) Muhammed b. İshak - İbn Sad
  4. d) İbn Hişam- Vâkidi
  5. e) İbn Sad- Vâkidi

 

9-Aşağıdakilerden hangisi hicreti hazırlayan sebeplerdendeğildir?

  1. a) Mekkeli müşriklerin Müslümanlara yaptıkları zulümlerin dayanılmaz olması
  2. b) Medineli Müslümanların Akabe biatlarında Peygamberimizi koruyacaklarına söz vermeleri
  3. c) Peygamberimizin Taifte davetinin kabul edilmemesi
  4. d) Allah’ın hicrete izin vermesi
  5. e) Medine’nin daha korunaklı bir şehir olması

 Otomatik alternatif metin yok.

 

10-Aşağıdaki maddelerden hangisi Yahudilerle yapılan vatandaşlık antlaşmasında (İslam devletinin ilk anayasasında)yer almaz?

  1. a) Her iki tarafın eşit haklara sahip oldukları belirtildi.
  2. b) Kureyş müşriklerinin himaye edilmesi her iki taraf için de yasaklandı
  3. c) Yahudilere kendi dinlerinde kalma hakkı / Din özgürlüğü tanınmadı
  4. d) Herhangi bir ihtilafın Hz. Muhammed (sas) tarafından çözüleceği belirtildi.
  5. e) Askerlik hizmetinin herkes için mecburi olduğu kabul edildi.

 

11-Aşağıdakilerden hangisi hicretin 1. yılı olaylarındandeğildir? Görüntünün olası içeriği: yazı

a) Medine’de ilk nüfus sayımı yapıldı

b) Ezan meşru kılındı

c) Kıblenin Mescid-i Aksa’dan Mescid-i Haram’a çevrilmesi

d) Peygamberimiz Hz. Aişe ile evlendi

e) Cihada izin verildi.

 12-Peygamberimizin ilk gazvesi aşağıdakilerden hangisidir?

  1. a) Veddan (Ebva) gazvesi
  2. b) Buvat gazvesi
  3. c) Udeyre gazvesi
  4. d) Birinci Bedir gazvesi
  5. e) Büyük Bedir gazvesi

 13-Mekke’ye Umre amacıyla hareket eden Müslümanların Mekke’ye girişine izin verilmedi. Bunun sebebini araştırmak için Mekke’ye elçi olarak gönderilen Hz. Osman’ın şehit edildiği haberi üzerine Müslümanlar müşriklerle savaşmak üzere biat ettiler (söz verdiler). Bu biata ne ad verilir? a) Biatü’r-Rıdvan b) Akabe Biatı c) Hudeybiye Biatı d) 2. Akabe Biatı e) Biatü’r-Rahman

14-Aşağıdaki seçeneklerden hangisiyanlıştır? Görüntünün olası içeriği: yazı

a) Haşr Suresi’nin tamamının indiği gazve Nadiroğulları gazvesidir.

b) Beni Kureyza gazvesinden sonra Medine’de hiç Yahudi kalmamıştır.

c) Beni Müstalik gazvesi en fazla münafığın katıldığı gazvedir.

d) İfk hadisesinin yaşandığı gazve Beni Müstalik gazvesidir.

e) Taif kuşatması Beni Kureyza gazvesinin devamıdır.

15-Hudeybiye Antlaşması’nın maddelerinden hangisiyanlıştır?

a) İki taraf on yıl süre ile birbiriyle savaşmayacak.

b) Kureyşlilerden Müslüman olup Medine’ye sığınanlar geri verilecek

c) Müslümanlardan biri Mekke’ye giderse Mekkeliler onu geri göndermek zorunda değil

d) Diğer Arap kabileleri istediği tarafla ittifak kurabilirler

e) Müslümanlar bu yıl Kâbe’yi ziyaret edebileceklerdir.

 16-Hudeybiye antlaşmasından sonra Fetih suresinde yakın bir fetih olarak müjdelenen fetih hangisidir?

a) Hayber        b) Mekke         c) Mûte

d) Yemen        e) Taif

 17-Aşağıdaki maddelerden hangisiyanlıştır?

a) Bizans İmparatoru Herakliyus’a davet mektubunu götüren elçi Dihye b.Halife’dir.

b) İran Kisrası Huzafe oğlu Abdullah’ın getirdiği mektubu yırtıp attı.

c) Habeşistan Necaşisine elçi olarak Ümeyye oğlu Amr gönderilmiştir.

d) Habeşistan Necaşisi elçiyi iyi karşıladı ve Müslümanlığı kabul etti.

e) Busra emirine gönderilen elçi saygıyla karşılandı.

 

18-Elde edilen ganimetlerin sadece Hudeybiye’ye katılanlar arasında dağıtılacağı Hudeybiye’de bulunmayanların sırf cihad arzusuyla orduya katılabileceğinin açıklandığı savaş/ fetih hangisidir?

  1. a) Hayber        b) Mekke         c) Hendek
  2. d) Tebük         e) Beni Nadir

 Görüntünün olası içeriği: yazı

19-Bizanslılarla yapılan ilk savaş hangisidir?

a) Mute    b) Hayber   c) Tebük   d) Huneyn   e) Taif

 

20-Arab-ı Müstaribe kimin soyudur?

a) Hz.İsmail     b) Hz. İshak    c) Hz. Salih d) Hz.Musa     e) Hz. İsa

 21-Cebrail peygamberimize insan suretinde vahiy getirdiğinde ashaptan kimin suretinde gelirdi?

a)Halife oğlu Dihye    b)Musab  b. Umeyr     

c)Abdullah b. Cüdan  d)Zeyd b. Sabit      e)Hz. Ömer

 

22-Mekke’ye putperestliği getiren kişinin ve getirdiği putun adı aşağıdakilerden hangisidir?

a) Luhayl oğlu Amr _ Hubel  b) Luhayl oğlu Amr _Uzza    c) Ebu Cehil _ Hubel               d) Ebu Cehil _Uzza      e) Ebu Lehep _Hubel

 Görüntünün olası içeriği: yazı

23-Peygamberimizin gizli daveti kaç yıl sürmüştür?

a)2        b)3       c)4        d)1       e)5

 24-Aşağıdakilerden hangisi ilk Müslümanlardandeğildir?

a) Affan Oğlu Osman                         b) Avvam Oğlu Zübeyr

c) Ubeydullah Oğlu Talha       d) Hz. Ebu Bekir 

e) Hz. Ömer

 

25-Mekke’de Müslümanların ilk eğitim ve öğretimlerinin yapıldığı yerin adı aşağıdakilerden hangisidir?

a) Daru’n-Nedve        b) Kabe       c) Erkam b. Ebil Erkam

d) Suffe                    e) Mescid-i NebeviGörüntünün olası içeriği: yazı

 Görüntünün olası içeriği: yazı

 

26-Peygamberimiz(sas)’in Uhud savaşından hemen sonra, Mekke ordusunun geriye dönüp tekrar Medine üzerine gelebileceğini düşünerek onları takip ettiği ve Medine’ye 16 km uzaklıktaki bir vadide yaklaşık beş bin ateş yaktırarak geriye dönme niyetindeki düşmana gözdağı verdiği gazvenin adı nedir?

a) Huneyn gazvesi         b) Ayneyn gazvesi   

c) Batn’ı Nahle gazvesi    d) Beni Mustalik gazvesi   

e) Hamrâû’l Esed gazvesi

 27-- Medine döneminde doğup, Medine vefat eden çocuğu ...............,

 - Peygamberimizden sonra vefat eden çocuğu...............,

- Habeşistan’a ilk hicret edenler arasında yer alan kızının adı.............

Peygamber Efendimizin çocuklarının isimleri sırasıyla aşağıdakilerden hangisidir?

a) İbrahim-Fatıma-Rukiye      

b) Abdullah-Ümmü Gülsüm-Fatıma  

c) Kasım-Fatıma-Zeynep

d) İbrahim-Rukiye-Fatıma     

e) Abdullah-Fatıma-Zeynep

 

28-Hz. Ömer’e verilen el –faruk lakabı  hangi anlama gelmektedir?

a) Çok adaletli olan     b) Hak ve batılı ayıran

c) İlim sahibi olan       d) Çok ibadet eden

e) Çok doğru olan

 

29-Suffe’de yetişmiş 70 âlimin şehid edildiği facia aşağıdakilerden hangisidir?

a) Rec’i Vakası                  b) Uhud Savaşı

c) Bi’ru Maûne Vakası                   d) Hendek Gazvesi         

e) Mustalikoğulları Gazvesi

 30-Müttefik ordulara karşı yapılmış olması sebebiyle Ahzab Gazvesi de denilen savaş hangisidir ve hangi tarihte yapılmıştır?

a) H. 5 .yılda, Hendek Gazvesi           

b) H. 4. yılda Hendek Gazvesi          

c) H. 3. yılda Uhud  Gazvesi   

d) H. 7. yılda Hayber Fethi                 

e) H. 5. Yılda Uhud Gazvesi

 

31-Hendek Savaş’ında ihanet eden Yahudi kabilesi hangisidir?

a) Nadiroğulları      b) Kureyzaoğulları    c) Kaynukaoğulları    d) Sa’doğulları        e)Hazreçoğulları

 

32-Benî Kureyza Gazvesi sonunda ne oldu?

a) Yahudiler, müşriklerin desteğiyle galip geldi.

b) Müslümanlara haraç ödemek zorunda kaldılar

c) Yahudiler alabildikleri kadar malı develere yükleyip kaçtılar

d) Yahudilerle Medine Vesikası imzalandı

e) Yahudi kabilesinden eli silah tutanlar öldürüldü, kadın ve çocuklar esir alındı, malları Müslümanlar arasında dağıtıldı.

 Otomatik alternatif metin yok.

33.…..… ve ……… kabilelerine mensup bir heyet, Peygamber Efendimizden kavimlerine İslam dinini öğretecek muallimler istemişti. Asıl niyetleri ise , bu Müslümanları …………………… Savaşı’nda öldürülen yakınlarının intikamını almaları için Mekkelilere teslim ederek vaat edilen mükâfatı almaktı.  Peygamberimiz de onlara güvenerek …… kişilik bir irşad heyeti gönderdi. Bu birlik,  Reci denilen yere geldiklerinde asıl niyetlerini açıklayarak hiyanet ettiler.

Yukarıdaki boşluklara sırasıyla ne gelmelidir?